Hälsan

 

DEMODEX

I normalfloran hos hundar finns demodex-kvalster. I vissa fall sker en onormal expansion av detta kvalster som visar sig i form av hårlösa fläckar. Det som då har hänt är att det sker en felprogrammering i immunförsvaret som tillåter kvalstret att föröka sig i onormal mängd.

En del hundar får enstaka kala fläckar under uppväxten i perioder då hunden är i lite obalans exempelvis vid första löpet eller vid tandömsning. Dessa kala fläckar självläker efter ett tag och kräver ingen behandling.

FURUNKULOS

Furunkulos drabbar en del staffar. Det är en djup hudinflammation som ofta drabbar hundens tassar. Det vanligaste stället är simhuden mellan tårna, och den vanligaste underliggande orsaken till furunkulos är allergi.

ALLERGIER

Vi på kennel Brink Notorious är noga i vårt urval av avelshundar och hoppas givetvis att vi ska få slippa sjuka valpar men här kommer ändå några exempel på symptom på allergi.  Och man skall veta att hur noga man än är, så kan det dyka upp saker man ej räknat med, det finns inga garantier när det gäller varken genetik eller någon form av avel. 

Men här kommer ändå några exempel på symptom som kan vara tecken på allergi.

-svampinfektioner i öron och på tassar

-återkommande öroninflammationer

-hudklåda

-rinnande ögon

-återkommande urinvägsinfektioner

-röda kliande tassar

-furunkulos

-diarréer

-matt glanslös päls

Många av dessa symptom kan komma, utan att det är någon allergi. Ibland har hunden bara exponerats för något som den vid det tillfället varit lite känslig mot. Jag personligen tycker att vissa av dessa saker kan ske, innan hunden blivit 1 år och det kan många gånger handla om hormonella störningar och även immunrelaterade problem. Där jag anser att vitaminer och god kost hjälper mer, än att ge hunden medicinering som ex korison som jag inte är väldigt glad för, det saboterar mer än vad det gör nytta och det är väldigt många vetrinärer som skriver ut detta väldigt snabbt för då "fixar man ju besvären snabbt" men det är ju endast temporärt och de lär återkomma med dubbeleffekt när det behandlingen avslutas. 

Avvakta gärna och se om problemen är övergående innan ni tar kontakt med veterinär, om inte läget är akut såklart!

Ni kan alltid ringa och rådfråga mig.

HC (Hereditary Cataract)

HC är en ärftlig form av starr, däremot föds valparna med normala ögon. Katarakten börjar utvecklas när valpen är ett par veckor till några månader gammal för att sen leda till total katarakt mellan 2-3 års ålder.

Man kan använda en carrier av HC i avel men måste då para den hunden med en clear individ. På så sett kan valparna bli carrier eller clear men aldrig själva bli affected.

L2-HGA (L2-hydroxyglutaric-aciduria)

L2-HGA är en neurometabolisk störning som ger förhöjda nivåer av L2-Hg-syra i blod, urin och CNS (hjärna och ryggmärgsvätska).

Sjukdomen påverkar nervsystemet så att hunden kan få ep-anfall, ataxi, muskelstelhet,skakningar och beteendeförändringar. Symptomen uppkommer mellan 6-12 månaders ålder. Sjukdomen är obotlig och leder till döden.

Man kan använda L2-HGA carrier i avel men måste då para den individen med en clear. På så sett kan valparna bli både carrier och clear men aldrig affected.

HD (Höftledsdysplasi)

HD är en benämning på en felaktig utveckling av hundens höftleder.

Man kan minimera miljöaspekten på problemet genom att inte låta valpen belasta sina höfter med att gå i trappor eller hoppa upp och ner från ex. Soffan. Man kan också se till att hunden är i bra hull och inte blir för tjock och tung.

Vid ca -1 år är det en bra idé att låta röntga sin hund hos veterinären för att se hur höfterna ser ut. Det finn olika metoder av röntgen både pennhipp och vanlig  HD röntgen.

Diskutera gärna detta med mig så hjälper jag gärna er. Jag vill dessutom gärna ta del av resultatet.

ED (Armbågsdysplasi) ED är en felaktig utveckling av armbågsleden. Se ovan hur man förebygger miljöaspekten. ED röntgar man hos veterinären när hunden fyllt 1 år.

PHTVL/PHPV

Detta är en ögonsjukdom som vi ögonlyser våra hundar för. Detta bör alla göra vid 1 års ålder.

Allmänt

BPH (Beteende-och personlighets-beskrivning)                                                                                                                           

Vid tidigast 1 års ålder önskar jag att alla hundar från kennel Brink Notorious genomgår ett BPH (Beteende-och personlighets-beskrivning) där man kan se hur hunden reagerar i olika situationer. Jag brukar anordna detta kullvis och tycker att detta är både ett intressant att få se hur kullen blivit och även för att träffa er och hundarna.

 

UTSTÄLLNING

För alla som vill ställa ut sin hund från oss hjälper jag er gärna. Har jag möjlighet så kan jag ställa hunden åt er, jag hjälper er gärna med tips och träningstillfälle och hjälper er att hitta samt boka utställning. Bara säg till.

 

ÅTERKÖP

Nu hoppas vi absolut inte att det kommer att bli aktuellt, men vi vet aldrig vad framtiden döljer och därför vet vi heller inte med säkerhet att vi kan ha våra hundar tills dom blir gamla och ska vandra vidare. OM det skulle bli så att ni skulle behöva omplacera er hund från Brink Notorious så vill jag gärna köpa tillbaka den om vi har möjlighet, men vi är de som vill bli tillfrågade först.

 

Jag hjälper er gärna annars med att hitta ett nytt hem

 Allt om reglerna kring återköp finner ni som bilaga i köpekontraktet.