FODERVÄRD VAD INNEBÄR DET?

 

Fodervärd/valpköpare

Att vara fodervärd åt en hund från Kennel Brink Notorious

Tyvärr kan man som kennel inte behålla alla hundar i hemmet som man vill ska fortsätta föra sina linjer vidare på,det är då man börjar söka efter en fodervärd. En fodervärd är en person som, vid halvfoderavtal, köper valpen för halva valppriset mot att uppfödaren har rätt till en kull valpar (om det är en tik), eller tre parningar (om det är en hane. Vid helfoderavtal gäller det två kullar valpar (om det är en tik), eller sex parningar (om det är en hane). Detta ska vara gjort innan tiken fyllt 5 år eller innan hanen fyllt 7 år. Vi använder oss av SKK´s foderavtal.

Nu är det inte riktigt bara det som det innebär att vara fodervärd, och här kan det skilja sig lite från olika uppfödare, men som fodervärd åt oss kommer du att ha vissa skyldigheter:

*Fodervärden måste bo i Skåne

*Fodervärden ska i största möjliga mån delta vid träffar och vid träning, det är då fodervärdens skyldighet att kunna transportera sig dit.

*Hunden ska hållas i god fysisk form och finnas tillgänglig för utställningar och andra prov, dessa ska meddelas fodervärden senast en vecka innan. Man skall inte ta det som någon personlig kritik, om jag skulle säga att nu är hunden i lite för mycket hull eller nu tycker jag att hunden är lite för tunn. Jag gör det i all välmening.

*Hunden ska utfodras med ett fullgott foder (detta hjälps vi åt med).

*Vid problem, frågor, tankar och sjukdom (ej akut) ska uppfödaren kontaktas i första hand.

*Som fodervärd betalar ni försäkring, vacc, vissa tester och all omvårdnad.

*Uppfödaren står för utställningskostnader, prov och vissa hälsotester och alla utgifter vid parning/valpning m.m

*Vid behov av hundpassning ska uppfödaren få möjlighet till detta i första hand.

*Vid 4 månaders ålder ska valpen ha en tablett som heter Bravecto, den skyddar mot bla fästingar. Tabletten finns på recept som fodervärden kan ringa till sin veterinär för att få utskriven.

*Tänk på att följa alla rekommendationer gällande vaccinering och avmaskning.

*Tänk på att en valp inte ska motioneras, inte heller hoppa ner från soffor eller andra höjder. Valpen bör ej heller gå i trappor dagligen.

*Läs på vad man ska undvika att ge till hundar och vad som helt enkelt är giftigt.

Det är ett stort ansvar att vara fodervärd. Många ser det som ett sätt att få en billigare hund men det krävs mycket engagemang att ha en hund på foder och man ska se det som ett privilege och något som man tycker verkar intressant och kul, att få följa en avelshund. Vi är ett team tillsammans och därför är det viktigt att vår kommunikation och sammarbete skall fungera bra. Jag finns alltid till hands för mina valpköpare och fodervärdar.

 Kontakt

Brinks Notorious

0707-912386