Bra tänk

Det är inte ”glädje”, det är stress. Stress skapar felbeteenden och ohälsa.

 

Jag har på min Instagram @hundcoachen, tidigare i veckan, och även tidigare än så, berättat att främmande personer inte får engagera sig i mina hundar….. jag ska försöka utveckla det lite.

Tänk dig en flock hundar på en 4 -7 individer. Dessa hundar har levt tillsammans en lång tid och är en harmonisk flock. Tänk dig nu att dessa hundar/flock lever fritt i en skog.
Vad gör dessa hundar på ett dygn?
De sover/vilar kanske 15-17 timmar. De leker och gosar litegrann, i alla fall ett par individer. De ligger och vilar i en grupp, någon ligger nära en annan, medan andra ligger med några meters mellanrum. Allt är lugnt, det finns överhuvudtaget inget annat än lugn. Uppe på detta letar de mat eller jagar.

Det är allt.

De får inga besök, de får inte massa intryck på cafeer, bussar, eller genom promenader i stan. De har inga fester….. allt är bara lugnt i harmoni.

Hur har våra hundar vardagen?

De lever i en flock (hundens familj, vilket är hundens flock), det händer saker mest hela tiden. Det är promenader, det är kollektivtrafik, bilåkande, cafeer, hundmöten (möte med annan flock), möten med främmande människor, träning, det kommer besök till bostaden, främmande människor ska hälsa och gosa ….en ständig massa intryck hunden måste bearbeta och förhålla sig till.
Lite individuellt från hund till hund, men för de allra flesta hundar är detta påfrestande och i viss mån stressande. För många hundar skapas just en mängd så kallade ”problem” just därför. Vi utsätter hunden för saker – Den visserligen ställer upp på – men som inte på något sätt är naturligt för en hund.

Lite skillnad från hund till hund, men…… om du hela tiden utsätter en hund för en retning, då ökar intresset för just detta.
Ta hundmöten som ett exempel – En hund som lever med sin flock undviker att möta andra hundar, de håller sig i sitt revir och undviker konflikter. Vi ”tvingar” våra hundar till hundmöten dagligen.
Ta främmande personer som ett exempel – hundar i en flock som inte träffar människor aktar sig för människor ( ta bara hunden som sprungit bort i skogen ett par dagar)…. vi utsätter vår hund för personmöten dagligen.

På så sätt utsätter vi hundarna för retningar mest hela tiden, detta kan stressa väldigt många hundar och där kommer felbeteenden nästan alltid som ett brev på posten. Det är ju faktiskt inte så konstigt.

Många, väldigt många, hundar har inget behov att träffa eller umgås med andra individer än just individerna i flocken. Tänk dig själv att du, din familj, och era två hundar levde på en ö helt själva. Tror du då att hunden skulle tycka det vore trist att aldrig få träffa främmande?
Nej, så fungerar inte en hund. De älskar sin flock, har behov av sin flock, inget annat.

En liten liten valp rusar inte fram mot en främmande person och blir ”glad”. Nästan alltid för man locka på en liten valp. När den kommer fram pratar man gulligt med valpen och myser med valpen när den visar ett beteende som vi uppfattar som ”glädje”. Det är inte glädje, det handlar bara om stress och ett beteende som säger ”tyck om mig, jag är snäll, tyck om mig”.
Detta beteende förstärker vi genom att ge bekräftelse, och den onda stress-spiralen har fått en start.

I den mån det går försöker jag hjälpa mina hundar att slippa detta.
Det är givetvis omöjligt att leva som ”varg och grottmänniska”, men jag gör vad jag kan i alla fall.

-Hundar som inte tillhör flocken hälsar/engagerar vi oss inte i. Den stressen ska mina hundar slippa.

-Besök som kommer hem till oss hälsar/engagerar vi oss inte i. Den stressen ska mina hundar få slippa.

Bara som ett par exempel…..

Så när jag är med min ”flock” på vår ö, och vi har fest med ett tjugotal personer, då vill jag inte belasta mina hundar med detta.
Jag vill inte att mina hundar ska behöva springa omkring och visa varje individ hur snäll hunden är (för det är just de hunden visar – inte glädje).
När vi får besök, när vi har fest, då ska mina hundar på sin höjd sucka över ljudnivån, men inget mer.

Jag säger INTE att du ska ha det på det här sättet med din hund – för det avgör du. Men jag tycker det är viktigt att förstå varför hunden gör som den gör.

Genom att jag – i den mån det går – inte utsätter mina hundar för denna stress slipper jag också en mängd felbeteenden. Jag slipper besvärliga hundmöten, jag slipper hundar som skäller då det kommer besök, jag slipper rädslor, jag slipper faktiskt nästan alla problem många av er skriver till mig om.

Men som sagt – Det viktiga är att du har din hund på det sätt du vill ha hund. Här finns inget facit. 

 

Text tagen från Fredrik Steen