Valpsäkra ert hem

Valpsäkra ert hem

10.03.2020 17:11

TIPS FÖR ETT TRYGGT HEM

Skydda eller göm alla sladdar

Ta bort alla saker som kan skada valpen utom dess räckhåll, som knivar, metall, skor, leksaker, mobiltelefoner & fjärrkontroller, nappar etc.

Lämna aldrig mat på bord när du går ut ur rummet

Tänk på att om du har en längre duk så kan valpen dra ned den – och de saker som ligger ovanpå den – från bordet

Göm undan glas och porslin så att hunden inte kan ha sönder det och skada sig

Stäng alltid alla soptunnor och papperskorgar

Lämna valpen utanför köket när du lagar mat

Se till att valpen inte kan ta sig in i hemmets avfallskärl eller avfallsskåp och äta någonting olämpligt eller giftigt

Ett tips är att valpsäkra skåp och lådor med sådana lösningar som används för att barnsäkra hemmet

Se till så att valpen inte leker med diskhanddukar och liknande

Sätt häftmassa eller liknande under blomkrukorna så att de är svårare att tippa

Kontrollera även att leksakerna är säkra. Leksaker vars hållbarhet du inte är säker på bör plockas bort direkt när leken är slut.

Stäng alltid luckorna till ugnen, mikrovågsugnen, diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren.

Håll alltid toalettstolens lock nedfällt, annars kan det hända att du en dag kommer hem till en illaluktande och blöt valp

Är soffan hög? Kan den ramla ner och skada sig? Kan ni ta av fötterna på den de närmaste månaderna?

VALPHAGE

 

Valpar är fulla av busig energi och deras oändliga nyfikenhet innebär att de lägger sina små nosar i blöt överallt. Det är så de lär sig, men också hur de hamnar i trubbel!

En hopfällbar hundhage kan vara till stor hjälp. Det ger dig sinnesro att veta exakt var din fyrbenta vän är och vad den lekar med, samtidigt som den har gott om plats att leka säkert. En hundhage får också din valp att känna sig säkrare i sina nya omgivningar och ger den ett område som den stolt kan kalla sitt eget.

Valpar som utforskar världen har ännu inte lärt sig dina regler om vad som är okej och inte, det är lätt att medan du utför sysslor och inte aktiverar valpen så aktiverar den sig själv med saker som den kanske inte får. Du börjar då att ”nejja” eller ”fya” hunden och detta förstör er relation där du bara springer runt och skäller på valpen. Genom att placera valpen i en säker valphage medan du duschar, lagar mat, dammsuger eller annat riskerar du inte att ”nejja” sönder er relation och kan sedan släppa ut valpen och fokusera på ert relationsbygge med rätt förutsättningar.

Du kan hitta en hundhage hos de flesta djuraffärer eller köpa en på nätet. Leta efter en hopfällbar hage med tillräckligt höga sidor så att din äventyrliga hund inte kan ta sig ut! De flesta finns i small, medium eller large så välj rätt storlek för din valps ras eller typ. Helst ska du ha en hundhage med metallnät eller spjälade sidor så att din valp är skyddad, men fortfarande kan se vad som pågår i världen omkring den och vänja sig vid syner och ljud i sitt nya hem. Ett billigare alternativ är kompostgaller, dock inte lika stabila och säkra men fungerar initialt. Hundhagar kan användas både inom- och utomhus, men håll ett öga på vädret och lämna aldrig din valp utomhus ensam eller i direkt solsken.

Om din valp inte är rumsren än eller om du vill bara skydda din matta mot eventuella olyckor bör du uppmärksamma eventuella tecken på att din valp behöver gå på toaletten. Hunden kan då bland annat sniffa eller gå i cirklar. Det viktiga när du tränar din valp att bli rumsren är att den inte förknippar sin hundhage med ett område där den kan göra ifrån sig.

Det är törstigt arbete att växa upp och din valp ska alltid ha tillgång till rent och färskt dricksvatten. Tänk på att när valpen är i sin hundhage kan den inte komma ut och dricka utan din hjälp så se till att ställa en skål med färskt, rent dricksvatten i hagen så att valpen får i sig tillräckligt med vätska medan den leker.

Det kan också vara en bra idé att utfodra valpen i hundhagen. På så sätt kan den äta i lugn och ro utan att störas av andra hundar, katter eller barn, samtidigt som den lär sig att vara tyst och lugn när det är matdags.

Du vill att din valp ska ha roligt i sin hundhage, ge den därför flera leksaker att leka med. En valp utforskar med sin mun och säkra tuggleksaker är ett bra sätt att avleda din gnagande valp från dina möbler och fingrar! Dessa leksaker hjälper också hundens små valptänder att växa sig stora och starka inför vuxen ålder, samtidigt som de främjar inlärning och låter valpen göra av med energi.

Valpar kan vara riktiga energiknippen, men behöver också massor av sömn. Placera en bekväm bädd inuti hundhagen så att valpen kan ta sig en lur närhelst den behöver. Det är otroligt viktigt att din växande valp får vila.

Din valp kommer inte att behöva sin hundhage för evigt så du behöver inte vara orolig för att den blir ett permanent inslag i ditt hem. När din nya valp väl har blivit rumsren och vant sig vid sitt nya hem kan du börja introducera den för mer av bostaden. Till dess kan du slappna av i vetskapen om att hundhagen hjälper valpen att känna sig trygg och glad.

Med detta menar vi absolut inte att valpen skall spendera någon större del av sin uppväxt i en hage utan mer som en hjälpreda så att valpen inte hamnar i trubbel när du måste fokusera på annat en stund

Källa:https://www.purina.se/hundar/livsstadier-hund/valpar/valphage