Första tiden med er valp

FÖRSTA TIDEN!

När ni kommer hem, se då till att det bara är ni i familjen hemma och inte grannar, föräldrar och kompisar som vill träffa nykomlingen. Tänk på att för valpen är det en enorm omställning att lämna allt som har varit en trygghet under hela uppväxten fram till och med nu.

Nu och de närmsta veckorna framåt, så är egentligen,det enda ni ska fokusera på med valpen är  trygghet och rutiner. Den kan inte bli lämnad ensam, att sova ensam när man är van vid alla syskons närhet är ensamt och skrämmande. Kanske ni behöver ligga hos valpen - i samma rum med en hand i hundsängen - under den första tiden. Eller kanske sova på golvet tillsammans med valpen, om det är där den i framtiden ska ligga.

RUTINER

Det är nu viktigt att få in rutiner och tänk på att inte tillåta något som ni inte tänker tillåta när valpen börjar bli stor/vuxen. Ett exempel på det är att man tillåter valpen att sova i sängen, men efter 7 månader vill man att den ska börja sova på golvet. Det kommer inte att fungera särskilt bra! Om ni inte vill ha hunden i soffan/sängen, tillåt då heller aldrig valpen att vara där.

VETERINÄREN

När ni får hem valpen är den ca 8 veckor och har fått sin första vaccination. Vid 12 veckors ålder ska ni ge valpen sin andra omgång så det är bra om ni redan från början letar upp en veterinär som ni kan känna förtroende för, och som ni kan lära känna och som i sin tur kan lära känna er hund. Ibland kan man behöva leta lite och prova på några olika veterinärkliniker, innan man hittar någon man trivs med. Det är viktigt att man känner att man kan lita på den veterinären man väljer.

Mellan det att valpen har fått 8 veckors vaccin fram till den har fått 12 veckors vaccin bör valpen inte träffa några andra hundar än de som eventuellt bor i valpens hem; för att minimera risken för att valpen ska smittas av något som den fortfarande inte har ett komplett skydd emot!

MOTION,STIMULERING OCH PASSIVITETSTRÄNING

Motion och promenad är ett ämne som ofta återkommer bland hundägare. Som valpägare behöver man dock inte motionera sin hund och bör heller ej göra det, då det kan påverka den lilla valpens skelett negativt. Små promenader utanför huset räcker gott den första månaden, för att sen utöka successivt månad två och så vidare. Först när hunden närmar sig året kan man på allvar börja motionera hunden för motionens skull.

Att låta valpen åka med när familjen ska iväg (och få följa med på äventyr) , upptäcka nya miljöer samt intryck är jättebra stimulering för er valp; detta kallar vi miljöträning. Blir det mycket gående kanske man ska överväga hundvakt, annars får man agera ansvarsfull valpmatte/husse och bära sin valp.

Det som valpen själv rör sig när den är lös räcker gott och väl som motion.

Att gå i trappor eller hoppa upp och ner från exempelvis soffor ska överhuvudtaget ingen växande valp få lov att göra under det första året, då detta kan ge permanenta skador på leder och skelett. Man får helt enkelt bära valpen dit den ska. Staffar är väldigt intensiva och ibland för klantiga för sitt eget bästa. ( Därför är det lite bättre att "varna" för mycket än för lite. Vi vill bara att valpen ska få de bästa förutsättningarna för ett gott liv.

Att ha med valpen överallt och ge den mycket miljöträning är viktigt men glöm inte tryggheten. Det är ni som står för valpens trygghet, visa valpen att ni finns där och stöttar när den tycker att livet är läskigt och/eller obehagligt. En klapp under hakan kan räcka vissa gånger, en annan gång behöver den kanske få krypa upp i knäet. Det är bra om man den första tiden tar för vana att ha med sig en filt hemifrån som valpen känner trygghet i och som den kan lägga sig på för att sova när den blir trött.

Lika viktigt som stimulering är passitivitetsträning! Valpen behöver lära sig att det inte måste hända något skoj hela tiden. Valpar måste även lära sig att ha tråkigt och bara vara. Detta är något man tränar varje dag, många gånger utan att tänka på det. Det kan vara till exempel när man säger till barnen att låta valpen/hunden vara ifred för att den ligger ner och tar det lugnt. Jag tror att det idag är vanligare med överstimulerade än understimulerade hundar så jag kan därför inte påtala nog hur viktigt det är att bara ta det lugnt.

Att hundens liggplats är fredad är även det viktigt. Låt alltid valpen vara ifred på sin plats. Tänk även på att små valpar sover otroligt mycket och behöver supermycket sömn för att utvecklas bra. Väck inte valpen när den sover!

 

HUNDFODER

Tillsammans med valpen levereras en del tillhörigheter som kan vara bra att ha den första tiden, exempelvis likadan hundmat som valpen har ätit hos oss. Vilket är färskfoder som jag vill att de ska fortsätta med för att ha ett hälsosamt liv och de bästa förutsättningar vi kan ge.

Jag kommer även att vara delaktig i en studie gällande lite tillägg i kosten för 2018 och 2019 gällande de kullar vi har då, vilket jag kommer berätta/informera mer om till våra valpköpare. Vilket jag kommer fortsätta med då vi sett goda resultat.

 

 

 

RUMSREN

En 8 veckors valp är överhuvudtaget inte rumsren - att kissa och bajsa utomhus har den än inte fått lära sig. Skäll aldrig på en valp som kissar och/eller bajsar på golvet, den vet helt enkelt inte bättre! När valpen väl börjar förstå var man ska kissa och bajsa (detta går ganska fort om man vet hur man ska göra) så kommer det troligtvis ändå att hända olyckor inomhus. Valpen har ännu inte förmåga att hålla sig mer än några sekunder efter den väl kommit på att den är kiss- och bajsnödig. Skäll inte på den, utan beröm istället de gånger det blir rätt!

För att få valpen att förstå var man ska göra sina behov finns vissa knep; lägg tidningar innanför ytterdörren och med lite tur går valpen dit för att uträtta sina behov för det är de vana att göra när de bodde hos mig. När ni ser att valpen är på väg dit så lyfter ni ut den.

Så fort valpen vaknat, ätit, druckit eller lekt, bär ni ut valpen till gräs nära ytterdörren och sätter ner valpen där. Sen står ni stilla och ointresserad - tittar på något annat (såklart med valpen i koppel om ni inte har inhägnat) - och väntar tålmodigt till valpen uträttat sitt behov. Under tiden valpen kissar/bajsar berömmer ni den för att visa att den gjort rätt! Efter behoven är gjorda finns möjlighet för några stegs koppelträning, lite bus och lek innan ni går in. Upprepa samma rutin varje gång valpen ska kissa/bajsa; samma gräsställe avger trygghet och kunskap om vad som ska göras, i detta fall uträttas.

Efterhand som valpen blir äldre förstår den att man kissar och bajsar utomhus, då behöver du inte hålla fast vid samma kiss- och bajsrutin utan kan ta en liten promenad och låta hunden uträtta sina behov.

 

SOMMARTID OCH ANDRA ÅRSTIDER

Även om det är underbart med sommar och värme så tillkommer det en del att tänka på när man har hund. Fästingar är det första jag tänker på. Bravecto heter en tablett man ger hunden var 12:e vecka mot fästingar, det tycker jag är det absolut bästa skyddet. Ni ringer er veterinär eller pratar med hen vid 12 veckors vaccinet så skriver veterinären ett recept så ni kan hämta ut Bravecto på apoteket. Jag har aldrig haft några biverkningar av detta medel utan tycker detta fungerat ypperligt. Varför jag påtalar detta lite extra är för att jag haft kollegor som mist sina hundar pga. fästingar.

Ormar är ytterligare en fara och något man ska tänka på om man bor någonstans där det finns gott om huggorm. Hundar kan dö om dom inte får hjälp vid ett sånt bett. Bäst är att lyfta upp hunden, låt den inte ta ett enda steg, och ta dig till närmsta veterinär. Det är bråttom!

Värme. Hunden/valpen måste ha tillgång till skugga och kallt vatten hela tiden men extra viktigt är det under varma sommardagar. Promenader under sommaren får ske tidiga morgnar eller sena kvällar. Många Staffar är värmekänsliga och klarar värmen dåligt, kräv inga ansträngningar när det är som varmast, inte ens bjuda upp till lek och bus. Bilen är en annan väl omtalad fara på sommaren, lämna aldrig din hund i bilen, inte ens 1 minut i skuggan. Är det under 15 grader och molnigt kan man lämna kortare stunder i bur med bakluckan öppen men glöm då inte hänglåset på buren, många stjäl faktiskt hundar. Måste ju även då passa på att nämna att ni aldrig ska lämna era hundar bundna utanför affären, jag vet flertalet som blivit av med sina hundar. Underskatta inte hur stöldbegärliga staffar kan vara.

Staffarna är, som många vet, inget fantaster av regn och rusk. Mitt tips är att köpa ett bra regntäcke och när ni ändå handlar så passa på att köpa ett bra vintertäcke då våra små pansargrisar kan vara väldigt frusna och uppskattar ett varmt täcke när hösten och vintern kommer.

 

BITBEHOVET

Alla valpar har väl ett visst bitbehov men staffen fortsätter att ha det behovet, om än inte lika frekvent, även i vuxen ålder. Valpen bör ständigt ha flertalet tuggvänliga leksaker att tillgå. Även råa ben tycker jag är bra att ge nästan dagligen under första året. Färska eller frysta råa ben finns att köpa i djuraffären. Alla råa ben kan ni ge valpen även ben som börjar på F som man sa tidigare att man inte skulle ge hundar. Alla ben går bra men dom måste vara råa, alltså inte tillagade. Enligt mig ska man inte ge några tillagade ben alls då dessa lättare flisas och kan ge vassa bitar som skär upp tarmen, detta gäller även rökta ben som dessutom brukar ge lös avföring.

Valpen tuggar gärna på allt den ser, detta är för att den helt enkelt inte vet att den inte får det och för att den tycker att det är spännande. Valpar utforskar med munnen. Bästa sättet att få valpen att sluta med detta är att ta ifrån den det som den tagit och ge den ett ben eller tuggleksak att tugga på istället.

Vid 4 månaders börjar valpen att tappa sina tänder, det är då vanligt att det blöder lite, lukta illa i munnen och det är inget att oroa sig över.  Tänderna i sin tur brukar man sällan hitta då dessa ofta sväljs. Om hörntänderna sitter kvar när de nya hörntänderna börjar titta ut så kan man vricka lite försiktigt på mjölktänderna för att hjälpa dessa att lossna. Eller ta en kamptrasa/ frottehanduk och kampa med din hund så kan de få lite hjälp på vägen att åka bort.

Ben är vid denna tiden extra viktigt och bra att valpen har tillgång till då det hjälper lösa tänder att lossna.

 

SKÖNHETSVÅRD

Den skönhetsvård man kan behöva ge sin valp är bad. När ni badar valpen så var noga med att vattnet är lagom varmt och använd ett milt barnschampo eller hundschampo. Var noga att skölja bort alla schamporester sen då dessa annars kan ge upphov till klåda.

Klorna behöver klippas alt. filas. Detta tycker jag är bra om man gör varje vecka det första halvåret för att valpen ska vänja sig vid det, då är det dessutom bara ytterst lite man behöver ta. Själv tycker jag att en elektrisk klofil är bäst och det är vad jag använder.

(När hunden är lite äldre ca 7-8 månader så brukar jag köra ett bad i månaden ca och då tar jag även klor och tittar igenom öron om det behövs rengöras m.m Mest för att ha kollat över hunden lite extra. När det väl är utställningssäsong så blir mina hundar badade lite oftare pga. utställningar.)

Två veckor efter valpen har flyttat till er så ska den avmaskas, detta har jag gjort regelbundet under tiden valpen bott hos mig. Milbemax ska ni avmaska med, det är ett receptfritt medel som köps på apoteket och ges i en engångsdos.

Efter den avmaskningen så ska ni bara avmaska er hund om ni ska resa till ett land som kräver det eller när ni ser mask i hundens avföring alternativt misstänker att den har mask. Har ni andra djur så avmaskar man alla vid samma tillfälle. Risken är annars att smittan går runt och djuren smittar varandra.

Har ni haft hund/valp tidigare så kanske ni klarar detta galant men oavsett vilket så hoppas jag att ni vet att ni alltid kan fråga och diskutera med mig vad det än gäller. Har jag inte svaret själv så har jag väldigt många kollegor som jag kan bolla med till vi hittar lösningar till framtida bekymmer eller problem.

 

Nyheter

Ny ras

19.02.2018 15:36
Vi kommer även att ta in en ny ras i kenneln. Vilket vi ser framemot här kommer lite info om rasen och bild. https://www.skk.se/hundraser/terrier-brasileiro/
Läs mera

Snart är det en tripp till Italien

19.02.2018 15:34
Snart ska vi ner till italien för att hämta lilla Diablo ska bli spännade att få träffa honom.
Läs mera

Hämtat från https://northwestsbtclub.co.uk/health-bullitins/

18.04.2017 13:15
Health Bulletin No 24, March 2015. Discussion about blues and the numbers being registered is seldom off the various social internet sites. Like everyone else, I deprecate the actions of those who breed blue Staffords (or French Bulldogs etc.) purely for money without due regard for the quality of...
Läs mera

Strumpan

21.11.2016 13:20
Nu har vi även importerat denna lilla tjej från Spanien, Day of Stafford Hail Mary
Läs mera

Penn hipp

07.10.2016 11:36
Hd röntgen/Pennhipp Röntgenresultatet, är inget säkert mått på avelsvärdet. Risken för att en hund ska utveckla HD är betingad av såväl arv som miljö, arvsgången är komplex (kvantitativ)....
Läs mera

Max

02.03.2016 10:34
  I mitten på maj kommer vi importera en hane Harpagon Kennel, mer info kommer att komma.....  
Läs mera