Det här kommer jag tjata om :)

10.03.2020 17:18

Var rädd om valpens leder och höfter

 

Under hundens första levnadsår sätts mycket av de hälsomässiga förutsättningar din valp kommer ha med sig och det är otroligt viktigt att vara försiktig och noggrann med vissa saker.

Att gå i trappor bör en valp göra så lite som möjligt men självklart, inget den går sönder av om den gör någon gång. Det är mera fall i hög fart och konstant nötning eller träning i trappor som är farligt för valpar.

Samma sak gäller hoppa upp och ner i soffor och sängar då valpens höfter och leder tar otroligt mycket stryk då skelettet fortfarande är mjukt, lederna inte tillräckligt starka och muskulaturen för svag för att hålla ihop hunden vid landningen vilket kan leda till förslitningar på både höfter och armbågar. Detta är förslitningsskador som hunden kan komma att lida av för resten av sitt liv. Har du tagit upp din valp i soffan för att mysa bör du lyfta ner den på golvet om du själv tänker gå därifrån. Halt underlag där hunden landar är även det en bov i dramat med skador och förslitningar. Har ni ett nylackerat golv kanske en billig matta med halkunderlag är en bra investering tills valpen blivit större.

Övervikt är av samma anledning som ovan något som du som hundägare måste vara noggrann med då bara något halvkilos övervikt på en liten valp motsvarar 10-tals kilon om man skulle sätta dem på en människa och detta är en av de största orsakerna till förslitningsskador enligt SKKs forskning och utvärdering.